De Kruiskamp


Portiekflats in de Kruiskamp                              



Al in de 15e eeuw wordt gesproken over de Cruijscamp, een gemeenschappelijk weidegebied buiten de stadsmuren. Men kwam daar via de Bloemendalse buitenpoort, of de Camperbuitenpoort.  Buiten de Camperbuitenpoort stond tot 1641 het Lazarushuis voor melaatsen. Na de bouw van de tweede stadsmuur mochten die vanaf 1404 – omdat men bang was voor besmetting -  niet langer verblijven in het St. Pietersgasthuis (het huidige St. Pieters en Bloklandsgasthuis) dat nu binnen de stadsmuur stond.

De Kruiskamp bleef lang onbebouwd, want het was daar drassig. Er stonden maar een paar boerderijen. Pas rond 1920 werden er huizen gebouwd bij de Flierbeek. Straatnamen, zoals Dirk Loogenstraat, Van Westreenenstraat herinneren aan Amersfoortse burgemeesters uit het verleden.

Tien jaar later werd er in de omgeving van de Trompstraat gebouwd. De problemen met afvoer van het grondwater waren echter pas opgelost in 1937, toen het Valleikanaal gegraven was.

In 1952 zag stadsarchitect Zuiderhoek Amersfoort als een bloem met de binnenstad als hart met de nieuwbouwwijken als bloemblaadjes eromheen. Het Bergkwartier . Soesterkwartier en de Kruiskamp waren de eerste blaadjes. Zo moesten er meer komen.

Tussen 1952 en 1962 werden er veel portiekflats gebouwd in de Evertsenstraat, de Van Galenstraat, langs de Liendertseweg en de Van Randwijklaan. De nieuwe straten werden vernoemd naar ontdekkingsreizigers en zeevaarders, zoals de Columbusweg en de  Magelhaenstraat. Later werden er in nieuwe stadsuitbreidingen meer eengezinswoningen gebouwd. Veel Kruiskampers van het eerste uur verruilden hun flatwoning graag voor een doorzonwoning met tuin. Hun plek werd veelal ingenomen door allochtonen die geen hoge huur konden betalen.

Langzamerhand werd de Kruiskamp een achterstandswijk. Vanaf de jaren ’80 begon men echter met herontwikkeling: nieuwbouw bij de Scheltussingel op de plek van de melkfabriek Amerfortia, de bouw van verpleeghuis St. Elisabeth en na 2000 sloop en nieuwbouw bij de Evertsenstraat. In 2007 werd de vernieuwing extra gesteund door het Rijk doordat minister Vogelaar de Kruiskamp aanwees als ‘krachtwijk’ (eigenlijk probleemwijk) en daarvoor extra geld beschikbaar stelde.


De Stier van Thijs Trompert


Momenteel zijn de woonomgeving, de leefbaarheid en de veiligheid in de wijk aanmerkelijk verbeterd. Wie de rotonde bij de Van Randwijklaan nadert, ziet daar de Stier, die kracht en leven uitstraalt en daarom de mascotte van de Kruiskamp anno 2015 zou kunnen zijn.