De wijk Kattenbroek - gebouwd tussen 1990 en 1995 -  is vernoemd naar een gelijknamige boerderij. ‘Broek’ wil zeggen, dat het daar vroeger drassig was. De bouwmeester Ashok Bhalotra wilde, dat Kattenbroek ‘opvallender, markanter, verrassender en gevarieerder dan andere nieuwbouwwijken’ zou worden. Daarin is hij zeker geslaagd.


De wijk bestaat uit De Ring, een buurt, even groot als het historische centrum van de binnenstad, omgeven door cirkelvormige bebouwing (het blauwe vlak in de tekening). Daar doorheen loopt van oost naar west de brede Laan der Hoven, de toegangsweg tot de wijk (de roze strook). Elke hof aan die laan heeft zijn eigen identiteit. Op de Hof der Liefde bijvoorbeeld  staan Minnewoningen. Het winkelcentrum Emiclaer is de laatste in de reeks hoven. De aanvankelijke naam ‘Hof der Verleiding’ vond de gemeente niet geschikt voor een winkelcentrum. Haaks op de Laan der Hoven ligt De Verborgen Zone, een 80 meter brede strook van ongeveer anderhalve kilometer, met Muurhuizen die herinneren aan de middeleeuwse panden van Amersfoort en met veel symbolische kunst (de gele strook). Het Masker (de rode lijn) met een gebogen huizenrij biedt – net als een echt masker – anonimiteit. Want stadsbewoners kennen elkaar vaak niet, ze zijn gewenst of ongewenst, anoniem. De maskers worden gevormd door balkons en galerijen en door kleuren en decoraties in de gevels.  De Kreek (de blauwe kronkellijn) loopt langs bestaande sloten en verkaveling en verbindt reeds bestaande boerderijen.

Behalve deze elementen zijn er vijf woonthema’s in de wijk te onderscheiden: De Gesloten Stad, Het Fort, de Boerderijenkamer, de Brugwoningen en de Wintertuinen.

In de middeleeuwen was voor Amersfoort de Onze Lievevrouwetoren het herkenningspunt, dat je al van veraf zag. Voor Kattenbroek heeft de woontoren aan de Emiclaerhof die functie nu. Aanvankelijk kwamen stedenbouwkundigen uit de hele wereld naar Kattenbroek om dit architectonisch hoogstandje te bewonderen. Maar ook gewone toeristen wilden deze bijzondere wijk zien. Langzamerhand is het nieuwtje er een beetje af, maar wie toch naar Kattenbroek gaat, wil zeker de Ruïnewoningen niet overslaan. Want die zijn toch in de ogen van velen het meest spectaculair.





 Kattenbroek





Emiclaer

de Ruïnewoningen