Rustenburg en het waterwingebied




Villa Schothorst

Vroeg-Middeleeuwse boerderij Schothorst

Na de Tweede Wereldoorlog werden er voortdurend nieuwe uitbreidingswijken aan de stad toegevoegd die als bloemblaadjes rondom de binnenstad werden gerangschikt. Ook Schothorst werd op grond van deze ‘bloembladtheorie’ van stadsarchitect Zuiderhoek ontworpen. De wijk is in twee fasen tot stand gekomen. Tussen 1970 en 1980 werd Schothorst - Zuid gebouwd, Schothorst - Noord kwam tussen 1983 en 1986 tot stand. Schothorst is genoemd naar landgoed Schothorst. Omstreeks 1600 stond er op deze plek al een boerenhoeve. In 1780 werd op deze plek de buitenplaats Schothorst gesticht. Een verklaring voor die naam is deze: Een horst is een hoog gelegen gebied met zandgrond te midden van laaggelegen, drassig terrein. Vroeger werd een schuur of hok ook wel een schot genoemd. Denk aan ‘beschot’ en een plek waar het vee ‘beschutting’ zocht. Bij Schothorst gaat het aanvankelijk dus om een of meer schuren (wellicht waren het schaapskooien) op een droog, hooggelegen stuk grond.

Schothorst ligt tussen de wijken Koppel en Liendert en het groengebied Park Schothorst  (112 ha groot), dat omsloten wordt door Hoogland, Kattenbroek en Zielhorst. De straten van Schothorst-Zuid zijn genoemd naar jazzmusici (Boy Edgarstraat, Count Basiestraat) en figuren uit de middeleeuwse literatuur (Merlijnstraat, Elegaststraat). De straatnamen in Schothorst-Noord herinneren aan personen uit de 19e en 20e eeuwse literatuur (Eline Verestraat, Camera Obscurastraat) en aan huizen, buitenplaatsen en boerderijen in de Utrechtse Vechtstreek (Amelisweerd, Cromwijk).

In Park Schothorst ligt het Middeleeuws Erf. Op dit boerenerf uit de vroege middeleeuwen kan men kennismaken met de manier waarop boeren rond 800 woonden en werkten. Er staat daar een kopie van een boerderij, zoals men die in Wijk bij Duurstede heeft opgegraven. Daar vlakbij, ook aan de Schothorsterlaan, bevindt zich de sterrenwacht Schothorst, een observatiepost voor sterren en planeten.