Zielhorst


Het Russisch paleisje


Waar nu de wijk Zielhorst is, stond in de middeleeuwen een boerderij die zo heette.

‘Ziel’ komt van zijl, wat waterlozing of sluis betekent (denk aan plaatsen als Blokzijl en Delfzijl). Een horst is een zanderige hoogte in een laag gelegen, drassig, gebied.

Dit gebied is al vanaf de prehistorie bewoond geweest. Uit de Steentijd (9000 – 5000 v. Chr.) zijn in de bodem mesjes en boortjes gevonden, uit de IJzertijd (700 v. Chr. tot het begin van onze jaartelling) resten van huizen en begraafplaatsen en uit de Romeinse tijd (ca. 200 n. Chr.) een kom van aardewerk. Vlakbij sporthal Zielhorst zijn resten van aardewerk uit de Middeleeuwen opgegraven.

Boerderij Zielhorst was vroeger een malenhoeve. De boeren werkten samen met andere boeren uit de omgeving in een maalschap, met afspraken over het gebruik van gemeenschappelijke gronden. In 1985 is deze hofstede samen met andere boerderijen in dat gebied  gesloopt.

Het grondgebied van Zielhorst hoorde tot aanvankelijk tot de gemeente Hoogland, totdat die in 1974 bij Amersfoort werd gevoegd. De nieuwbouwwijk is tussen 1987 en 1991 tot stand gekomen. Om de wijk minder saai te maken, werd een ‘etalageproject’ bedacht. Dit zou een staalkaart van moderne Nederlandse architectuur moeten worden. Enkele vooraanstaande architecten mochten unieke vrijstaande woningen ontwerpen die tussen de 600.000 en 1 miljoen gulden zouden moeten kosten. Wie daar bouwgrond kocht, mocht kiezen uit een van de ontwerpen van deze architecten. Het bekendste bouwwerk is het Russisch paleisje, dat Piet Blom heeft ontworpen voor een Russische pianiste. Een woning met daarin een concertruimte en op zolder een kamer om daar pianoles te geven..

De straten in dit etalagewijkje zijn genoemd naar buitenlandse architecten: Haussmanstraat, Le Corbusierstaat. Andere straten in Zielhorst zijn genoemd naar vlinders (Satijnvlinder), muziekinstrumenten (Piccolopad) en filosofen (Homerusstraat).