Schuilenburg


In de 18e eeuw stond aan de Hogeweg boerderij en voormalige stadsherberg ‘De Schuijlenburg’. Deze werd in 1964 gesloopt voor de aanleg van de wijk. In de middeleeuwen was het gebied gemeenschappelijke grond, waar koeien graasden en gehooid werd. Voor bewoning was het te drassig. De Barneveldse- of Flierbeek liep er dwars doorheen. Tot eind jaren dertig van de vorige eeuw waren er geregeld overstromingen. Pas na de aanleg van de Afsluitdijk en het Valleikanaal werd het hier droger en kon de stad zich verder uitbreiden.

De woonwijk Schuilenburg is eind jaren zestig van de vorige eeuw tot stand gekomen. Het was - net zoals  Kruiskamp, Liendert en Randenbroek  -  een van de bloemblaadjes’ rondom de binnenstad, het stadshart dat weer in het midden moest komen.

Bij het ontwerp van de wijk  werd geen rekening gehouden met reeds bestaande wegen, zoals de Schammesteeg. De nieuwe straten kwamen haaks op elkaar te staan en het doorgaande verkeer werd buitenom geleid. Bijna alle straatnamen hebben iets met muziek en opera te maken, zoals Verdiweg, Parelvisserspad, Figaropad, Ariaplein, Tenorplaats.

Schuilenburg heeft buurten met een verschillend karakter: rond de Verdiweg staan dure koopwoningen en huurappartementen. Daar wonen betrekkelijk veel senioren. Rond de Ariaweg en Romeostraat is vooral hoogbouw: portiek- en galerijflats met een betrekkelijk lage huur. Daar wonen dan ook starters’ die te zijner tijd willen doorstromen van een flat naar een huis met tuin. En vanwege de betaalbare huur ook veel inwoners van Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse herkomst.

De afgelopen jaren zijn deze flats verbeterd om ze ook voor de komende tijd aantrekkelijk te kunnen houden.

Binnen afzienbare tijd wordt het gebied rond de Hogeweg, bij de Fideliohof, Florestanhof  en Leonorehof helemaal gerenoveerd. Er komt daar een buurt met nieuwe woningen en een zwembad. Over de Hogeweg is inmiddels tussen Liendert en Schuilenburg een viaduct ‘De Verbinding’ gebouwd.