Tekst 1
Tekst 2
Tekst 3
info
De Amersfoortse Kei staat op de hoek van de Arnhemsestraat en Stadsring (Plantsoen Zuid). De geschiedenis van de keien in Amersfoort gaat terug tot het jaar 1661, toen op de Varkensmarkt De Amersfoortse Kei werd geplaatst. Daaraan lag een weddenschap van de ‘dolle jonker’ Everard Meyster met zijn vrienden ten grondslag.
De jonker wedde voor 3.000 gulden dat hij de bevolking zo ver zou krijgen, dat zij ‘een grooten keeselsteen’ (een zwerfkei uit de ijstijd van 7.157 kilo) de stad in zouden trekken, vanaf De Waelberch op de Leusderheide. Het lukte hem om zo’n 400 Amersfoorters bij elkaar te krijgen die onder consumptie van veel bier en krakelingen dit gevaarte met een slee en de nodige trekkracht door de Utrechtsepoort de stad binnen wisten te slepen.
In 1662 kreeg de Kei nog een voetstuk, maar tien jaar later stelde men voor de kei te begraven. Het schaamtegevoel was gegroeid over deze ‘nutteloze actie’ en de ‘keitrekkers’ werden overal belachelijk gemaakt. In 1674 verdween de Kei onder de Varkensmarkt.
De jonker moest bovendien uitwijken naar Utrecht toen bleek dat alles was gestoeld op een weddenschap en dus een uit de hand gelopen grap was. Ook had hij in een gedicht geschreven dat niet overal in goede aarde viel: De wereld is een key vol gecken, die aen haer eygen dwaesheid trecken.
De Kei werd in 1903 weer gevonden, opgegraven en geplaatst bij de voormalige Utrechtse Poortbrug. In 1931 werd de Kei overgebracht naar Plantsoen Zuid, verstopt in de 2e wereldoorlog, in 1943 opgegraven en in 1946 voor de tweede keer teruggeplaatst. Vanaf 1954 staat hij op de hoek met de Arnhemsestraat. Een plek aan de rand van het centrum, waardoor het lijkt alsof de Amersfoorters de Kei toch nog niet helemaal in hun hart hebben gesloten.
Rekenpenningen Everard Meyster 1661