Tekst 1
Tekst 2
Tekst 3


info


Anton Franciscus Pieck (Den Helder, 19 april 1895 – Overveen, 24 november 1987) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en graficus.


Van 1920 tot 1960 was Pieck tekenleraar in Bloemendaal. De tekeningen die hij maakte hadden een geheel eigen stijl, vaak sprookjesachtig en nostalgisch van karakter, en gaven blijk van een grote fantasie en oog voor detail. Zijn illustraties werden buitengewoon populair. De sfeervolle tekeningen zijn nog regelmatig te zien op geboortekaartjes, ex libris en kalenders. Als boekbandontwerper heeft hij talloze boeken van een band voorzien. Ook heeft Pieck veel geëtst.


Pieck is ook de ontwerper van het in 1952 geopende sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel, dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste attractieparken in Nederland, dat ook buiten Nederland grote faam geniet.


In 1905 was Anton Pieck voor zijn nummer gelegerd in Amersfoort. Hij werd geïnspireerd door het middeleeuwse karakter van deze oude stad en heeft hier dan ook veel getekend. Aangenomen mag worden dat hier in Amersfoort zijn typische sprookjesachtige tekenstijl is ontstaan, die veel later nog meer gestalte kreeg in zijn levenswerk: de Efteling in Kaatsheuvel.

Achter de Kamp

Coninckstraat 41


de Ingang naar het Hofje de Armen Poth.

De Kamperbinnenpoort vanuit de Kamp


De klokgevels rechts op de aquarel zijn bewaard gebleven, de trapgevels links helaas niet.

Het Secretarishuisje en de Dieventoren

De Hof met gezicht op de O.L.Vrouwetoren

De Sint Joriskerk met Boterbeurs

Het kerkvenster boven de Zuider ingang van de Sint Joriskerk. De chirurgijnskamer.

Detail van kerkvenster van de Sint Joriskerk.

‘t Sluisje en Prattenburg

De Muurhuizen met Prattenburg

‘t Havik met gezicht op de O.L.Vrouwetoren

Het voormalige winkeltje op de hoek van de Havik en de Bloemendalsebinnenpoort. Door het raam zijn duidelijk de panden op het Havik zichtbaar en nog net de O.L.Vrouwetoren.

De Koppelpoort in de winter

De trap in de kapel van de mannenzaal, afkomstig uit de regentenkamer van het Sint Pieters en Bloklandsgastuis.

De OLVrouwetoren gezien vanuit de Krankeledenstraat.