Tekst 1
Tekst 2
Tekst 3


info


De Nederlandse Beiaardschool

De Nederlandse Beiaardschool is opgericht in 1953 in Amersfoort. Eerst was de school gevestigd in de Plompetoren; sinds 1978 in de voormalige fabriek van bakkerijgrondstoffen van A. Bast aan de Grote Spui. Het uithangbord met de tekst: ‘Nederlandse beiaardschool. Vroeger de gekroonde meelzak’ herinnert nog aan deze bestemming.

Sinds de oprichting hebben meer dan 250 studenten hier gestudeerd; bijna de helft daarvan uit het buitenland. Ze zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de 182 carillons in Nederland en bekleden functies overal ter wereld. Amersfoort en Mechelen zijn de enige plaatsen ter wereld waar het vak Beiaard wordt gegeven tot op het hoogste niveau, dat van Master of Music. De Nederlandse beiaardschool maakt deel uit van het Utrechts conservatorium en valt onder de Hogeschool voor de Kunsten.

In het pand aan de Spui bevinden zich kantoorruimten, leskamers en studieruimten met studieklavieren en piano’s, een computerlokaal en een ruimte met een campanologische verzameling (campanologie is de leer en kennis van de klokkenspelen). Op de eerste verdieping is de bibliotheek met een belangrijke collectie boeken en tijdschriften, audiovisuele materialen, bladmuziek en archieven.

Studenten oefenen in het Belgenmonument. In 1953, bij de oprichting van de Beiaardschool, werd daar een kleine beiaard gebouwd in een van de torens van het Belgenmonument. Doordat dit monument op grote afstand van bebouwing staat, kan er altijd gespeeld worden.

Voor stagebespelingen – om speelervaring op te doen – maken studenten ook gebruik van de beiaard in Baarn.

De studenten geven tevens concerten in de O.L.V.-toren. Deze bevat twee carillons: het ene voor het oude repertoire, de andere voor muziek uit de Romantiek en moderne muziek. Deze carillons zijn het Hemonycarillon (uit 1650) met 35 klokken en het carillon van Eysbouts (uit 1997) met 58 klokken. In 2000 zijn hier nog 7 luidklokken aan toegevoegd, zodat er in de toren nu 100 klokken hangen. Deze luidklokken worden bespeeld door het Klokkenluidersgilde.